Gastronomica: Yemek ve Kültür Dergisi
0
yorum
Fransızcada ‘gastronomie’, İngilizcede ‘gastronomy’ ya da dilimizdeki yazılışıyla ‘gastronomi’ sözcüğü, (iyi/güzel) yeme(k) sanatı veya bilimi anlamına geliyor. Kökeniyse, birçok sözcük de olduğu gibi, Yunancaya dek uzanıyor. Yunancadaki haliyle ‘gastronomia’ sözcüğü, ‘karın’ anlamına gelen ‘gaster’ sözcüğü ile ‘yasa’ anlamına gelen ‘nomos’ sözcüğünün birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir sözcük.
Diğer yandan aynı sözcük, e.d. ‘gastronomia’, yemek üzerine yazılmış ilk eserlerden birinin de adı; ne ki söz konusu eser, M.Ö. 5. yüzyılda Yunan şair Archestratus tarafından yazılmış.
Etkileyici bulduğum kapaklarıyla konumuz olan ‘Gastronomica’ ise bir yemek ve kültür dergisi. 2001 yılında yayın yaşamına başlayan ve üç ayda bir yayınlanan dergide, yemeklere ilişkin bilgimizin artmasıyla, onlardan alacağımız hazzın da artacağı düşüncesine paralel olarak, yemeklerin farklı kültür ve toplumların tanınması ve anlaşılmasında önemli bir bilgi kaynağı olduğu düşüncesi temel alınmış.
İşte ‘Gastronomica’ dergisinin diğer kapakları …
Diğer yandan aynı sözcük, e.d. ‘gastronomia’, yemek üzerine yazılmış ilk eserlerden birinin de adı; ne ki söz konusu eser, M.Ö. 5. yüzyılda Yunan şair Archestratus tarafından yazılmış.
Etkileyici bulduğum kapaklarıyla konumuz olan ‘Gastronomica’ ise bir yemek ve kültür dergisi. 2001 yılında yayın yaşamına başlayan ve üç ayda bir yayınlanan dergide, yemeklere ilişkin bilgimizin artmasıyla, onlardan alacağımız hazzın da artacağı düşüncesine paralel olarak, yemeklerin farklı kültür ve toplumların tanınması ve anlaşılmasında önemli bir bilgi kaynağı olduğu düşüncesi temel alınmış.
İşte ‘Gastronomica’ dergisinin diğer kapakları …