Dünyanın En Eski Tapınağı Göbekli Tepe Türkiyede Keşfedildi


Urfa'nın dışında yer alan Göbekli Tepe'de ortaya çıkan 11000 yıllık kalıntılar insanlık tarihi hakkındaki görüşlerimizde ciddi değişiklere yol açacak türden. Şimdiye kadar keşfedilen en eski tapınak, herkesin favori okült ayin mekanı Stonehenge'di. Göbekli Tepede bulunan ve tapınak olması büyük olasılık taşıyan bu kalıntılar ise Stonehenge'ten 6000 yıl daha yaşlı. Bu da bir çok şeyi değiştiriyor bildiğimizi zannettiğimiz.

1960'larda İstanbul Üniversitesi arkeologları bölgenin şöyle bir kabasını alıp, hiçbirşey bulunamayacağına hüküm vermişler. Kendilerini 2008 yılından tebrik ediyorum. Klaus Schmidt adlı alman arkeolog ise 1994'te bu bölgeyle ilgili çalışma yaparken burayı görüyor ve ilk başta bölgenin çok özel olduğunu anlıyor.

Tam 14 sene sonra ise artık kesin olarak buranın insanlığın ilk "kutsal yer"i olduğu ortaya çıktı. Göbekli Tepe'nin seçilmesinin kaza eseri olmadığını, buraların çok verimli bölgeler olduğunu ve bu tepeden hayvan sürülerinin görülebildiğini söylüyor Schmidt ve Göbekli Tepe'nin "Bir Avcının Rüyası" olduğunu söylüyor. Kazı yerinin alt tabakalarında avcı mezarlarının bulunabileceğini düşünüyor Schmidt.

Göbekli Tepe'de bulunan insanlığın ilk tapınağı hakkında daha fazla bilgi almak için Smithsonian sitesindeki bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Smithsonian.com üzerinden.
Reblog this post [with Zemanta]