Aşırı şişmanlık, dopamin ve zevk ilişkisi …


Aşırı şişmanlıktan ya da yemeği fazla kaçırmaktan şikayetçiyseniz, yemek yerken mümkün olduğunca zevk almaya bakın.

Peki ama neden ve nasıl? Nasılı size kalmış; ama nedeni şöyle:

Amerikalı bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre yemek yemek, dopamin üretimini tetikliyormuş … üretilen dopamin de beyindeki dopamin alıcılarını ya da zevk alma merkezlerini harekete geçirerek zevk almamızı sağlıyormuş …

Şimdi aşırı şişmanlığa neden olabilecek aşırı yemenin nedeni beyindeki dopamin alıcılarının az sayıda olması; dolayısıyla kişinin, zevk alma eksiğini gidermek için daha çok yemeğe yöneliyor olması olabilirmiş …

Araştırmada ulaşılan sonuç, beyindeki zevk alma merkezlerinin yeterince harekete geçmediği yönünde …

Bu noktada sorun, beynimdeki dopamin alıcılarının sayıca azlığı mı; yoksa bedenimin yeterince dopamin salgılayamıyor olması mı?

Benim araştırma sonucundan çıkardığım sonuç, birinci sorunun daha olası olduğuna işaret ediyor, e.d. beynimdeki dopamin alıcılarının sayıca azlığına …

Bu durumda, beynimdeki dopamin alıcılarını arttırmam olanaklı mı; olanaklıysa nasıl? Olanaklıysa eğer, beynimdeki zevk merkezlerini arttırarak, aynı miktar uyaranla daha çok zevk alabilmem de olanaklı duruma gelir.

Eğer ikincisiyse, bedenime daha çok dopamin salgılatmam gerekli ki bunu da başarabilmem için daha çok uyarana gereksinimim olur ki bu da beni sıkıntıya sokar.

Şimdi aşırı şişmanlıktan şikayetçi olanlar, yukarıdaki olası sorunlardan dolayı, daha fazla yemek yiyerek soruna çözüm bulmaya çalışıyorlarsa, bu onların daha çok zevk almasını ya da zevk dengelerini kurmalarını sağlayabilir; ama aynı zamanda aşırı şişmanlık şikayetlerinin devam etmesine de neden olacaktır.

Dolayısıyla yemek yerken kendilerine zevk veren başka etkinliklerde de bulunmaları (tv izlemek, müzik dinlemek, sohbet etmek vb.), zevk almak için daha fazla yemelerinin önüne geçebilir.

Mesele dopaminle beyni doyurmaksa bunun tek yolu (daha fazla) yemek yemek değil.

Fotoğraf: BBC üzerinden ...