Cityscope: Kocaman Kent Kaleydoskopu




İlk görüşte aşk böyle bir şey olmalı. Alman tasarımcı Marco Hemmerling imzalı bu çok yüzlü şeyin fotoğrafını görür görmez çarpıldım:

Cityscope: Kocaman Kent Kaleydoskopu.

Dilimizde, yerleştirme, döşem, kurgu, kurma sözcükleriyle karşılanabilecek; ama hiçbirinin İngilizcedeki ‘installation’ sözcüğünü karşılamadığı düşünülerek, ‘enstalasyon’ biçiminde de dilimize aktarılabilecek bir sanat türünün örneği olan ve Plan08 adlı mimarlık festivali için hazırlanmış bu harikulade çalışma Köln’de sanatseverlerle buluşturulmuş.

Çocukluk eğlencelerimizden biriydi, anımsarsınız, bir miktar suyun içine az biraz deterjan ekleyip sabun köpükleri yapmak ve onların renkten renge uçuşunu izlemek. Ben bir de düz, beton yüzeyler üzerinde sabun köpükleri oluşturur, onları birleştirir ve kendimi – kısa süreli de olsa – o köpükler yüzeyinde izlemeye çalışırdım. Kendimi ve çevremdekileri, sürekli hareket halinde ve rengarenk konveks yüzeylerde görmek bambaşka bir deneyimdi benim için. Onca zaman geçti, basitlik ve güzelliğin birbiri içinde erimesinin daha uygun bir örneğini henüz görmedim.

Yıllar sonra öğrenecektim ki köpük yüzey üzerindeki renk ya da ışık oyunlarının; e.d. küre yüzeyindeki o sürekli değişen, fantastik renklerin oluşmasının nedeni sabun yüzeyinin/kabuğunun çok ince de olsa bir kalınlığı olması ve, kabuğun ön ve arka yüzeylerinden yansıyan ışık dalgalarının yaptığı girişimmiş.

Tahmin ediyorum ki Cityscope’un aslında saydam olan yüzeyleri altında kullanılan radyant folyo da benzer bir işlev taşıyor ve Cityscope’un aynı yüzeyine farklı açılırdan baktığınızda farklı renk oyunlarıyla karşılaşıyorsunuz. Renk oyunları bir yana, yapıtın birçok yüzeyinin olması, sizin arka planınızda kalan binaların da değişik şekilde görünmesine neden oluyor.

Cityscope’un gece görünümü ise ayrı bir şölen: Saydam olan yüzeyleri, yapıtın içindeki ışıklarla aydınlatılıyor ve ortaya gündüzdekini aratmayacak güzellikte ışık oyunları çıkıyor.

Tek kelimeyle, bayıldım.

Fun Forever üzerinden …