Bilim Adamları Balina Dilini Çözmeye Başlıyor

Aydın 90'ların başında ülkemizi ziyaret etmiş bir melek, bir efsane, bir halk kahramanıydı. Kendisini kaybedeli uzun bir süre geçti ama eksikliğini hala hissediyoruz Türk halkı olarak. Ne zaman denize baksam beyaz bir leke görür gibi oluyorum ve kalbim pır pır çarpıyor acaba Aydın geri mi döndü bize diye ama nafile.

Şimdi öğreniyoruz ki bilim adamları yavaş yavaş balinaların birbirleriyle nasıl iletişim kurduklarını çözüyormuş. Peki neden bu kadar ilgi çekici balinaların konuşmaları? Hüzünlü ve tüyler ürpertici olmaları dışında, bu sesler dünyanın bir yarısından diğer yarısına kadar ulaşabiliyor. Yani iki farklı okyanustaki iki balina birbirini duyabiliyor. Toplam 34 farklı çeşidi var bu "ötüşlerin", oysa bilim adamları en fazla 10 tane olmalarını bekliyormuş bu ses çeşitlerinin. Balinaları bu kadar gizemli ve farklı kılan bir diğer özellikleri ise beyinleri. Bizim beynimizden bile daha büyük beyinleri olan türleri mevcut balinaların ama bizimkinden tamamen farklı bir şekilde düzenlenmiş bir yapıdalar. Bir çok bilim adamı balinaların en az bizim kadar akıllı olabileceğini düşünüyor.


Yani bu ne demek? Aydın bize bir şey söylemeye çalışıyordu belki ama biz anlayamadık. Top verdik oynadı, balık verdik yedi, kameralara gülümsedi ve sonra öldü. Biz de anlamadan baktık onun o melek yüzüne. Belki ileride, biraz daha iyi anlayabileceğiz balinaları ve uzayda aradığımız akıllı yaşamı okyanuslarda bulacağız.

Dailygalaxy.com
üzerinden.
Reblog this post [with Zemanta]