Spore ve DRM Belası

Spore (2008 video game)Image via Wikipedia

Will Wright'ın (The Sims) yıllardır büyük heyecanla beklenen oyunu Spore en sonunda piyasaya çıktı. Bir canlıyı hücre halinden alıp, uzayı fethedene kadar geliştirip uygarlıklar kurduğunuz oyun bir çok kişi tarafından bir "devrim" olarak görülüyordu. Oyunu oynayan birisi olarak söylemeliyim ki devrim falan göremedim ben ortada, fakat oldukça sağlam, eğlenceli ve kaliteli bir oyun Spore. Uzun zamandır oynadıklarım arasında en keyiflisi.

Ama Spore bir yönden o kadar berbat bir oyun ki, insanlar oyunu sevseler bile düşük puan veriyorlar Amazonda. Hatta o kadar ki Amazon bu puanları kaldırdı, ama sitelerinde bir hatayı suçladı silinen negatif yorumlar için. Bu yönü Spore'un, ne yaratabildiğiniz cinsel organ şeklindeki yaratıklar -ki bir ara olay olmuştu- ne de Will Wright'ın şeytanın evladı olduğu ve evrim çığırtkanlığı yapıp kilisenin öğretilerine karşı çıktığı -ki bu sitenin de sahte olduğu ortaya çıktı-. Tek sorun Spore'un korkunç bir DRM ile birlikte gelmesi.

DRM denilen şeyin hafiften-türkçesi dijital haklar yönetimi. Bir zamanlar mp3lerle birlikte gelirdi ama hızla herkes elini etiğini çekti bu uygulamadan. Spore da bu uygulamanın bir versiyonuyla geliyor. Üç bilgisayardan fazlasına yükleyemiyorsunuz oyunu. Fakat İnsanların bir çoğunun kullandığı üç ve daha fazla bilgisayarı var (aynı evde olmasa bile). Bir bilgisayarda birden fazla oyuncu oynayamıyor Spore'u, yani sevgiliniz ya da çocuğunuz oynamak isterse oyunu kendi yaratıklarıyla, ayrı bir hesap yaratamıyorsunuz oyun içinde.

Tüm bunlar insanları soğutuyor oyundan. Ve bu arada oyunun kopyası internete zaten düştü ve tabi ki oyunu parayla almayanlar bütün bu sorunlardan hiç etkilenmiyor.

Şimdiye kadar görülen bütün DRM'ler hep ürünleri para vererek satın alanlara zarar verdi ve korsanı da herhangi bir şekilde etkileyemedi. Artık ne kadar yararsız ve rahatsız edici olduğunu anlamalı bütün medya dağıtıcıları bu DRM işinin.

Reblog this post [with Zemanta]