Seyirci ve Sinema ilişkisine dair...

Sinema Seyiricisinin El Kitabı (Manuel du Parfait Petit Spectateur), Evrensel Sinema Kitaplığı sloganıyla sadece sinema üzerine yayın yapan Es Yayınlarının güzide kitaplarından. Film yapımcısı, yazar ve sinema eleştirmeni olan Ado Kyrou’nun 1957 yılında ilk basımı yapılan kitabında, sinema seyircisinin bir filmi nasıl seçeceğinden, hangi ruh halinde hangi filmleri izlemesine dahası kötü bir filme nasıl tepki göstereceğine kadar, sinemayla ne türden bir ilişki kuracağı mizahi bir dille anlatılmış. Karikatürlerede yer veren bu kitabı yanınıza alıp sinemaya gitmeniz bile mümkün. Yazarın seyirciye sunduğu reçetenin referansıyla kötü bir filmi nasıl eğlenceli hale getireceğinizi an an deneyimleyebilirsiniz.

Dahası, Ado Kyrou, sinemayla ilişkilendirilen her konu hakkında iğneleyici analizleriyle okuyucuya ışık tutuyor. Günümüz sinema eleştirmenlerini bile yine onun kalemi sayesinde rahatlıkla anlayabiliyoruz:

Ne kadar seyirci türü varsa, o kadar da eleştirmen türü vardır; yani sayılamayacak kadar çok: düzenli olarak sinema tarihi konusunda hataya düşenler ( çoğunluk ), her filmi iyi bulanlar ( kibarlar ), her filmi kötü bulanlar ( huysuzlar ), yanılmaktan korktuğu için yoğurdu üfleyerek yiyenler, kafasını tekniğe takmış olanlar, parti kurallarına uyanlar vs” (syf.43)

Sinemada film izleme dönemi bitti diyenler bile bu kitabı okumalı. Kitabın uslubü bile size sinema yolunu gösterebilir. Sinefil olmanız şart değil.